ZMA – Vad är det och hur fungerar det?

ZMA är säkert något du hört mycket om, men vad är det egentligen? Är detta något du borde lägga till i vardagen och hur fungerar det?

Vad är ZMA?

ZMA står för Zink och Magnesium, opprinnelig utviklet av Victor Conte, grunnleggeren av BALCO Laboratories og SNAC Nutrition. Det blir hyppig brukt av kroppsbyggere, idrettsutøvere og turnere for å øke muskelbygging og testosteronnivå i kroppen.

Det inneholder sink, magnesium og vitamin B6. B6 er lagt til for å øke opptaket av de to foregående. Alle tre komponentene er veldig viktig for at kroppen skal fungere korrekt, og selv om de fleste får i seg nok sink og vitamin B6, så er det mange som ikke får i seg nok magnesium.

Forskning av Western Washington University visade att en grupp som höll på med styrketräning och tog ZMA, fick en ökning av fria och naturliga testosteronnivåer med 33,5 och 32,4 procent mot en 10-procentig nedgång i i placebogruppen.

ZMA är kopplat till att förbättra:

  • Muskelstyrka
  • Sömn
  • Lust
  • Humör
  • Självkänsla

Varför tar man ZMA?

Zink bidrar till att upprätthålla testosteronnivån och bidrar till en normal reproduktionsförmåga och fruktbarhet. Vitamin B6 hjälper till att reducera trötthet, och magnesium bidrar till en normal muskelfunktion. Så kombinationen av dessa tre aktiva substanser ger dig en bättre testosteronnivå och därmed en bättre proteinsyntes. Det fungerar också mycket bra mot kramper och skakningar.

Detta leder till bättre träningsresultat, mer energi och generellt bättre välbefinnande. Med en bättre sömn blir du mer medveten inför dagens utmaningar och mindre humörsvängningar ger dig en bättre relation med andra i din omgivning.

När bör ZMA tas?

De flesta vitaminer och mineraler som gjenoppbygger gör sitt bästa arbete under vila. Därför rekommenderas det att ta ZMA innan du går och lägger dig eller efter träning. Magnesium, som er tilknyttet muskelfunksjon, kan hjelpe deg å slappe av bedre under søvn og dermed også en bedre gjenoppbygging av kroppen.

ZMA borde inte heller tas i samband med mat eller tillskott som innehåller kalcium eftersom att det kan hindra upptaget av de aktiva substanserna.

Finns det några biverkningar?

Det kanske låter konstigt med en förkortning som ZMA, men detta kosttillskottet innehåller helt naturliga mineraler och vitaminer som kroppen behöver och som många ofta har brist på i dagens kost. kanskje skummelt ut med en slik forkortelse som ZMA, men dette kosttilskuddet inneholder helt naturlige mineraler og vitaminer som kroppen trenger og som det ofte er mangel på i dagens kosthold. Du skal allikevel være klar over hva som kan skje om du tar for mye av et næringstilskudd.

Vid vanlig bruk er det ingen bivirkninger.

Magnesiumförgiftning är extremt sällsynt eftersom njurarna blir av med överskottet av denna mineral om det bygger upp ett överskott. Det är vanligare med magnesiumbrist, vilket kan leda till att du får lättare muskelkramper och att du kan känna domningar i kroppen.

Zinkförgiftning inträffar först vid intag av inntak av 10 ganger det du får i en dosering, så det er også heller uvanlig å få. Det er derfor veldig få ting du trenger å bekymre deg for ved ZMA og dens bivirkninger om du tar normale doseringer.

Vill du också prova?

Kosttillskottet T8 har tusentals av nöjda kunder i hela Norden. Den innehåller rekommenderad dos av ZMA, samt bockhornsklöver, som i studier har visat sig att ha en positiv effekt på testosteronnivåerna i kroppen.