ZMA – Vad är det och hur fungerar det?

ZMA är säkert något du hört mycket om, men vad är det egentligen? Är detta något du borde lägga till i vardagen och hur fungerar det?

Vad är ZMA?

ZMA står för Zink och Magnesium, ursprungligen utvecklat av Victor Conte, grundaren av BALCO Laboratories och SNAC Nutrition. Det används ofta av kroppsbyggare, idrottare och gymnaster för att öka muskelbyggnaden och testosteronnivåerna i kroppen.

Det innehåller zink, magnesium och vitamin B6. B6 har lagts till för att öka upptaget av de två föregående. Alla tre komponenterna är väldigt viktiga för att kroppen ska kunna fungera som den ska, och även om de flesta får i sig tillräckligt med zink och vitamin B6, så är det många som inte får i sig tillräckligt med magnesium.

Forskning av Western Washington University visade att en grupp som höll på med styrketräning och tog ZMA, fick en ökning av fria och naturliga testosteronnivåer med 33,5 och 32,4 procent mot en 10-procentig nedgång i i placebogruppen.

ZMA är kopplat till att förbättra:

  • Muskelstyrka
  • Sömn
  • Lust
  • Humör
  • Självkänsla

Varför tar man ZMA?

Zink bidrar till att upprätthålla testosteronnivån och bidrar till en normal reproduktionsförmåga och fruktbarhet. Vitamin B6 hjälper till att reducera trötthet, och magnesium bidrar till en normal muskelfunktion, och till att reducera trötthet och utmattning. Så kombinationen av dessa tre aktiva substanser ger dig en bättre testosteronnivå och därmed en bättre proteinsyntes. Det fungerar också mycket bra mot kramper och skakningar.

Detta leder till bättre träningsresultat, mer energi och generellt bättre välbefinnande. Med en bättre sömn blir du mer medveten inför dagens utmaningar och mindre humörsvängningar ger dig en bättre relation med andra i din omgivning.

När bör ZMA tas?

De flesta vitaminer och mineraler som byggs upp gör sitt bästa arbete under vila. Därför rekommenderas det att ta ZMA innan du går och lägger dig eller efter träning. Magnesium, som är förknippat med muskelfunktion, kan hjälpa dig till att slappna av bättre vid sömn och därmed bidra till en bättre återuppbyggnad av kroppen.

ZMA borde inte heller tas i samband med mat eller tillskott som innehåller kalcium eftersom att det kan hindra upptaget av de aktiva substanserna.

Finns det några biverkningar?

Det kanske låter konstigt med en förkortning som ZMA, men detta kosttillskottet innehåller helt naturliga mineraler och vitaminer som kroppen behöver och som många ofta har brist på i dagens kost. Du bör fortfarande vara medveten om vad som kan hända om man tar för mycket av ett kosttillskott.

Vid normal användning finns det inga biverkningar.

Magnesiumförgiftning är extremt sällsynt eftersom njurarna blir av med överskottet av denna mineral om det bygger upp ett överskott. Det är vanligare med magnesiumbrist, vilket kan leda till att du får lättare muskelkramper och att du kan känna domningar i kroppen.

Zinkförgiftning inträffar först vid intag av 10 gånger så mycket som det man får i en dosering, så det är också ganska ovanligt att få. Därför är det få saker du behöver oroa dig för ZMA och dess biverkningar om du tar normala doser.

Vill du också prova?

Kosttillskottet T8 har tusentals av nöjda kunder i hela Norden. Den innehåller bland annat rekommenderad dos av ZMA.

GRATIS

FRAKT

SÄKER

BESTÄLLNING

SNABB

LEVERANS

T8 form #1

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).