Testosteron – T8’s stora guide

Vad är testosteron?

Testosteron är ett hormon som finns i kroppen hos både män och kvinnor. Det är högre mängder av testosteron hos män än kvinnor, och det är det viktigaste manliga könshormonet. Studier visar att testosteron ökar benmassa, muskelstyrka och förbättrar sexdriften. Det sänker även kolesterol och motverkar insulinresistens. Det är framförallt viktigt i produktion av spermier, hur män lagrar fett på kroppen och i produktionen av röda blodceller.

Vad har testosteron för uppgift?

När män blir äldre minskar testosteronproduktionen. En genomsnittlig man på 50 år producerar omkring 60 procent av en man på 20 år. Det kan leda till att levnadsglädjen försvinner från män och många rapporterar att de inte känner igen sig själva runt den åldern.

Skador på testiklarna eller binjurebarken kan också leda till lägre testosteronnivåer i yngre ålder, samt brist på fysiskt aktivitet, dålig kost och andra dåliga vanor.

Vad hjälper testosteron med?

Flera män märker i löpet av livet att energin och vitaliteten sjunker. Efter 40-årsålder faller den naturliga produktionen av testosteron, och det kan få många konsekvenser. Testosteronbrist är vanligt, särskilt när man blir äldre. Det har varit mycket fokus på detta i media och därför kan det vara viktigt att veta vad som kan vara symtomen på testosteronbrist.

Det kan ge följande symtom:

  • Lite energi och/eller motivation
  • Sänkt libido      
  • Problem med potensen       
  • Sömnproblem
  • Mer fett på kroppen
  • Förlust av kroppshår
  • Gynekomasti eller bröstutveckling
  • Och mer…

Vart produceras testosteron?

Hos män produceras testosteron främst i testiklarna, men det finns också produktion i binjurebarken. Det är huvudsakligen leydigcellerna som producerar hormonet och de finns i testiklarna. Hypofysen kontrollerar och frigör luteiniserande hormon (LH) från den främre loben och detta gör att testosteron utsöndras från testiklarna. Testosteron ansvarar i sin tur för att hämma produktionen av det hormonet. När tillräckligt med testosteron produceras, så kommer inte mer LH produceras.

Skador på testiklarna kan leda till minskad testosteronproduktion och detta återspeglas återigen i förekomsten av de farosignalerna som nämnts tidigare.

Vilken effekt har testosteron?

Testosteron är ytterst viktigt i utevcklingen av könsorganet i puberteten. Luteiniserande hormon blir hemmet för testosteron i tidig ålder, men när man kommer in i puberteten så börjar samspelet mellan dessa två och flera andra hormoner. Det är därför det är ytterst viktigt att den balansen kvarstår genom livet för att man ska må bra.

Androgenreceptorn i alla celler stimuleras av testosteron. Sedan kan den antingen omvandlas till den potenta dihydrotestosteron eller stimulerar cellen direkt. Testosteronets effekt delas upp i två huvuddelar. Androgener när det gäller bildandet av manliga könsorgan och produktion av spermier och anabola när det stimulerar muskeltillväxt. Andra effekter inkluderar djupare röst, hårväxt och psykologiska såsom ökad libido.

Hur mycket testosteron är normalt?

Detta kan vara väldigt individuellt och varierar också kraftigt efter kosthåll, stress och andra utomstående faktorer. Efter träning till exempel kan kroppen skjuta upp produktionen för att kompensera energiförlust och för att kroppen känner att den behöver reparera det som har förlorats. En man på cirka 35 år producerar mellan 200 och 1200 nanogram per deciliter.

Baserat på hur man mäter procentpoängen som anger om du ska vidta åtgärder eller inte. Om ditt test visar medium, dvs. 50-80% av optimal produktion, kan det vara smart att träna eller ändra din kost för att öka nivån. Låga poäng, dvs. under 50%, kan vara en indikation på att du bör vidta större åtgärder. En låg eller medel poäng är inte en indikation på att något är farligt, men det kan vara okej att vara observant. Under alla omständigheter bör du alltid prata med en läkare om tester och liknande.

När sjunker testosteronet?

Detta är väldigt individuellt, men genomsnittligt är 20-årsåldern när de flesta har den högsta nivån av testosteron. Detta hålls stabilt under 20-årsålder och sjunker sedan långsamt vid cirka 35-årsålder. Naturligtvis är det inte bara ålder som kan leda till sänkta nivåer; Brist på motion, skador på testiklarna etc. kan också bidra till lägre nivåer.

Det är ett känt faktum att män runt 50 år ofta går igenom en så kallad medelålders-kris, men den går vanligtvis ner redan efter 35 års ålder. Detta kan leda till att man känner att livsgnistan försvinner och energin är på botten. När detta händer så kan ett bra sätt att bekämpa det, är att börja träna eller ändra kosten för att få i sig livsmedel som innehåller zink, magnesium och andra ingredienser som främjar testosteronproduktionen.

Hur ökar man testosteron?

Det är mycket du kan göra för att öka den naturliga produktionen av det viktiga hormonet. Träning och kosthåll är ju alltid det första man får information om att ändra på för att få upp testosteronnivån. Genom kosten kan man konsumera mer livsmedel som innehåller zink, magnesium och vitamin B6. En kombination av zink, magnesium och vitamin B6, även känd som ZMA, kan ha en mycket god effekt på testosteronnivåerna.

ZMA har, enligt studier, en positiv påverkan på den naturliga testosteronproduktionen i kroppen. Den påverkar bland annat:

  • Muskelstyrka
  • Fysik
  • Kraft
  • Lust

Zink bidrar till att upprätthålla testosteronnivån och ger dig en normal reproduktionsförmåga och fruktbarhet. Vitamin B6 bidrar till att reducera trötthet, och magnesium bidrar till en normal muskelfunktion.

Vilken mat innehåller testosteron?

Som med alla grejer som gäller kroppen, så är kosten mycket viktig. Mat som innehåller zink, magnesium och B-vitaminer borde man inkludera, men studier visar att kolesterol, som testosteron är ett derivat av, är också viktigt för produktionen av testosteron.

Mat som kan öka din testosteronproduktion inkluderar kakao, mörk choklad, sallad, spenat, valnötter, mandlar, avokado, banan, fullkornsris och potatis. Det är också viktigt att du får i dig en varierad kost och ha vetskapen om att kosttillskott inte går att ersätta med ett bra kosthåll.

Är testosteron lagligt?

Det finns många olika medel som är menade till att öka testosteronproduktionen. Dessa är ofta omtalade som testosteronbooster. Några av dessa är strikt reglerade enligt läkemedelsklassificering. Dehydroepiandrosteron (DHEA) är en naturlig steroid som produceras i binjurebarken, men den är strikt reglerad och är på dopningslistan i Antidoping Norge. Det kan ordineras av en läkare, men både testosteron och östrogen kan utvecklas av det.

Andra medel associerade med testosteronproduktion är tigernöt, som också är föremål för läkemedelsklassificering, och det tidigare nämnda ZMA som klassificeras som ett kosttillskott.

Vem kan få testosteron?

Om du börjar märka av flera av de symtomen som nämnts tidigare, så borde du ta kontakt med din läkare för att kolla om möjligheten möjligheten att boka tid hos en urolog. Med en remiss till en sådan specialist så kan du ta reda på om du kan få testosteronbehandling på recept. Det är också viktigt att komma ihåg att män som lider av prostatacancer inte ska ta testosterontillskott. Detta är också något du kan kontrollera med en urolog.

Det finns många tester du kan göra för att se om du är i riskzonen för att få testosteronbrist. Det finns även en del frågeformulär online som kan ge dig en indikation på om du ska ta ett mer ingående test för att se om du har låga testosteronnivåer. Du tar det testet huvudsakligen hos läkaren via ett blodprov, så kontakta din läkare om du har symtom på låga testosteronnivåer. Om du då har låga testosteronnivåer kan din läkare ge dig en remiss till en urolog.

Ta testet här.

Önskar du normala testosteronnivåer?

Denna artikeln är skriven av teamet bakom T8, ett av Nordens mest populära kosttillskott för män. T8 innehåller zink, som bidrar till normala testosteronnivåer. 

Vill du också prova T8? Gör som tusentals av andra män i hela Norden, beställ enkelt här nedan. 

GRATIS

FRAKT

SÄKER

BESTÄLLNING

SNABB

LEVERANS

T8 form #1

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).