Testosteron – T8:s stora guide

Vad är testosteron?

Både män och kvinnor har testosteron i kroppen. Hos män produceras hormonet i testiklarna, medan det hos kvinnor produceras i äggstockarna, fast i mycket mindre mängd.

Testosteron förknippas ofta med sexlust och spelar en viktig roll i spermaproduktionen. Flera studier visar att testosteron påverkar ben- och muskelmassan, och har en inverkan på hur män lagrar fett i kroppen. Mannens testosteronnivå kan påverka humöret.

Testosteron är också centralt för produktionen av röda blodkroppar, vars uppgift är att transportera syre till alla celler.

Vilken funktion har testosteron?

Detta hormon är det viktigaste könshormonet hos män, och är bland annat viktigt för:

  • Utveckling av penis
  • Göra rösten mörkare under puberteten
  • Skäggväxt
  • Muskler
  • Bentillväxt
  • Sexlust (libido)
  • Spermaproduktion

I takt med att män åldras sjunker testosteronnivåerna. En 20-årig man producerar i genomsnitt 60% mer testosteron än en 50-årig man!

Testosteron - ålder

Detta kan påverka livslusten hos många män, och flera känner sig inte riktigt som sig själva i den åldern.

Skador på testiklarna eller binjurebarken kan också få testosteronnivåerna att sjunka i unga år. Så kan dålig kost eller brist på aktivitet

Hur upplevs testosteronbrist?

Under livets gång kan flera män märka att energin och livsglädjen minskar. Efter 40-årsåldern kan den naturliga produktionen av testosteron sjunka, vilket kan medföra vissa utmaningar. Testosteronbrist är vanligt, särskilt när man blir äldre. Det har varit mycket fokus på detta i media och därför kan det vara viktigt att veta att brist på testosteron kan vara vanligt när man blir äldre.

Var produceras testosteron?

Testosteron bildas framförallt i testiklarna, men viss produktion sker även i binjurebarken. Produktionen av testosteron sker i ”leydigcellerna”.

Leydigceller är hormonproducerande celler i testiklarna. Luteiniserande hormon (LH) stimulerar produktionen och utsöndringen av testosteron från cellerna.

Testosteron ansvarar för att hämma produktionen av LH. Med andra ord – efter att testosteron har producerats kommer LH inte att produceras.

Skador på testiklarna kan leda till minskad testosteronproduktion.

Vilken effekt har testosteron?

Hormonet spelar en central roll i utvecklingen av könsorganen under puberteten. Luteiniserande hormon (LH) hämmas av testosteron i tidig ålder, men när man går in i puberteten börjar de ett samspel mellan varandra och flera andra hormoner. För att känna sig pigg är det därför mycket viktigt att upprätthålla denna balans genom livet. 

På ytan av prostatacellerna hittar vi något som kallas androgenreceptorer. De tar emot signaler från det manliga könshormonet.

Androgenreceptorerna är viktiga för att utveckla en mörkare röst, öka muskelmassa, skäggväxt, könshår och utveckling av penis, prostatakörtel och sädesblåsor. Hos vuxna män är de också viktiga för att upprätthålla sexuell lust och förmåga.

Hur mycket testosteron är normalt?

En man som är runt 35 år producerar mellan 200 och 1200 nanogram testosteron per deciliter.

Men det är väldigt individuellt och kan variera beroende på flera olika faktorer, såsom kosthållning och stress. Till exempel ökar produktionen efter träning, eftersom kroppen vill kompensera för förlusten av energi.

Har du bara 50-80 % av den optimala testosteronproduktionen kan det vara smart att vidta åtgärder för att höja nivån, exempelvis genom träning eller genom att lägga om din kost.

Prata gärna med din läkare för att testa dina testosteronnivåer.

När börjar testosteronnivåerna sjunka?

Detta är väldigt individuellt, men de flesta upplever sina högsta testosteronnivåer i 20-årsåldern. Detta hålls någorlunda stabilt fram till 35-årsåldern, då nivån för många sakta börjar sjunka.

Förutom åldern finns det även andra faktorer som påverkar nivåerna, såsom träning och skador på testiklarna.

Många män upplever en typ av medelålderskris i 50-årsåldern. Detta kan göra att livsgnistan försvinner och energinivån sjunker. För att förhindra detta kan det vara en bra idé att träna eller övergå till en kost som är rik på zink, magnesium och andra ämnen som främjar produktionen av testosteron.

Hur ökar man testosteron?

Först och främst är det viktigt att träna och äta hälsosamt och varierat. Kosten ska bestå av mycket zink, magnesium och vitamin B6. Zink är bra för att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet, vilket ger dig normal reproduktion och fertilitet, medan vitamin B6 hjälper till att minska tröttheten. Magnesium ger normal muskelfunktion.

Vilka livsmedel innehåller testosteron?

Du bör försöka äta en varierad kost som består av mycket zink, magnesium och vitamin B. Exempel på sådana livsmedel är:

  • Kakao
  • Mörk choklad
  • Sallad
  • Spenat
  • Valnötter
  • Mandlar
  • Avokado
  • Banan
  • Fullkornsris
  • Potatis

Alla dessa livsmedel kan bidra till att öka testosteronproduktionen. Enstaka kosttillskott kan också vara bidragande för att öka nivån av testosteron i kroppen.

Är testosteron lagligt?

På marknaden finns det olika kosttillskott som kan öka testosteronproduktionen. De kallas ofta testosteronboosters. En del av dessa är klassade som läkemedel, och vissa står även med på Antidoping Sveriges dopinglista, som till exempel dehydroepiandrosteron (DHEA).

Det är tillåtet att äta kosttillskott som kan främja testosteronproduktionen, så länge produkten innehåller ingredienser som inte är läkemedelsklassade eller listade på dopinglistan.

Vem kan få testosteron?

Om du börjar upptäcka symtom på låga testosteronnivåer bör du kontakta din läkare. Då kan  eventuellt få testosteronbehandling på recept. Män som lider av prostatacancer bör inte ta testosterontillskott.

Det finns även tester du kan göra själv, exempelvis nätbaserade frågeformulär som kan ge en indikation på om du har låga nivåer. I så fall kan det i efterhand vara bra att följa upp med ett blodprov hos husläkaren, för att se om du faktiskt har låga nivåer.

Om du har låga nivåer kan läkaren ge dig en remiss till en urolog.

Gör testet här.

Vill du ha normala testosteronnivåer?

Den här artikeln är skriven av teamet bakom T8, ett av Nordens populäraste kosttillskott för män.

Dagligt intag av T8 förser kroppen med zink som hjälper till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet samt magnesium och vitamin B6 som hjälper till att minska trötthet och utmattning. Magnesium bidrar till normal energiomsättning, normal muskelfunktion och normal psykisk funktion. Terminalia chebula kan hjälpa till att upprätthålla en stark libido.

Vill du också testa? Gör som tusentals andra män i hela Norden och beställ nu.

GRATIS

FRAKT

SÄKER

BESTÄLLNING

SNABB

LEVERANS

T8 form #1

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).