Övergångsåldern för män: Mer än motorcyklar och medelålderskris

Kvinnans klimakterie är ett ofta diskuterat ämne. En snabb Google-sökning efter ordet ”klimakteriet” returnerar 229 000 träffar, och de flesta av oss är medvetna om de många plågorna och utmaningar som följer med övergången från fertil till infertil kvinna.

Detsamma kan inte sägas om mäns övergångsålder. Endast en procent av de ovannämnda Google-träffarna tar upp de utmaningar som vi män står inför när vi börjar närma oss ett halvt sekel på jorden.

När det gäller mannen, pratar vi snarare om medellivskrisen, och gillar att skratta av det med skämt om motorcyklar och sportbilar, jakten på hustru nummer två och läskiga allmänläkare med enkel tillgång till gummihandskar och Vaseline.

Men vi män går också genom en klimakterium mitt i livet, och det inkluderar mycket mer än bara en motorcykel och en medellivskris.

Gradvis minskade av testosteron

Medan kvinnan upplever en plötslig minskning av hormonproduktionen under klimakteriet, sker männens övergång mellan livets två faser – ungdomars virilitet och ålderdom mer gradvis.

Från och med att man passerar 40 år så tappar kroppen gradvis testosteron, samtidigt som produktionen av tillväxthormoner sjunker relativt snabbt. När vi fyller 70, minskar den genomsnittliga testosteronnivån med cirka 30 procent.

Dessa hormonändringarna kan bland annat leda till att:

  • Du börjar tappa hår
  • Muskelmassan krymper
  • Kroppen drar sig ner mot marken
  • Du får ”manbröst”, smalare axlar, bilringar och dubbelhaka
  • Erektionen sviktar
  • Sexlusten avtar
  • Du får hår i öronen, näsan och på ryggen
  • Testiklerna hänger lägre

Medelålderskrisen är ett resultat av psykiska reaktioner

När dessa kroppsförändringar visas i spegelbilden som möter oss varje morgon, kan det leda till psykiska reaktioner.

Vi blir osäkra på oss själva och börjar ställa tvivelaktiga frågor om vad vi har uppnått i livet, vår manlighet och våra relationer.

För vissa av oss växer osäkerheten så stor att det slutar med panik, ångest och depression. Detta kan utlösa den legendariska ”midlife crisis” – ett desperat sista försök att behålla ungdomlighet, virilitet och maskulinitet.

Upprätthåll sunda testosteronnivåer

Lyckligtvis finns det åtgärder du kan vidta för att upprätthålla både testosteron och mandom.

T8 är ett naturligt kosttillskott som är specialutvecklat för att reducera plågor som är förknippat med testosteron som sjunker. Två kapslar dagligen bidrar till att upprätthålla sunda testosteronnivåer, och har en positiv effekt på muskelstyrka, fysik, kraft och lust.

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.

Ingen förskottsbetalning

Inga köpförpliktelser

14 dagars ångerrätt

Gratis frakt