Kan för mycket träning förstöra ditt testosteron?

Muskelmassa, energi och överskott – allt kopplas till mannens testosteronnivå, som vi vet är avgörande för att prestera inom sport och träning. Men visste du att träning även kan vara negativt för ditt testosteron? 

Överraskande nog kan vissa typer och mängder av träning helt enkelt vara skadligt. Så låt oss ta en titt på denna viktiga koppling mellan testo och träning.

Vikten av löpning

Träning är som regel nyckeln till att både bibehålla och öka kroppens testosteronnivåer, och det är träningsmetoderna som bygger muskler som är de mest effektiva. Muskelmassa producerar nämligen testosteron, och skapar en självförstärkande effekt. 

Styrka bygger styrka.

I denna artikeln kan du förresten läsa allt om hur du ökar testosteronnivåerna med träning.

Men i motsatt ände av skalan hittar vi intensiv uthållighetsträning, som löpning, simning eller cykling. Forskning visar att om du överdriver denna typ av träning kan du faktiskt minska din testosteronnivå med 20-40%.

Men varför är det så? 

Stresshormonet

Ja, det har visat sig att idrottare som tränar intensiv uthållighetsträning generellt sett har högre nivåer av kortisol i kroppen. Kortisol är också känt som stresshormonet, och har på många sätt motsatt effekt av testosteron.

Men det kanske allvarligaste är minskad produktion av hormoner i hypofysen och minskad stimulering av testiklarna – vilket i sin tur leder till låga testosteronnivåer.

En annan bieffekt av intensiv uthållighetsträning är att den bryter ner muskelvävnad och därmed hämmar produktionen av testosteron.

Resultatet av allt detta är att män som deltar i krävande uthållighetsövningar som maraton eller triathlon också kan uppleva mindre sexlust, minskad muskelmassa eller sömnproblem.

Viktträning är det bästa för att bygga testosteron

Dumt att träna?

Löpning och cykling är förstås inte dåligt för kroppen och hälsan. Men om du är orolig för ditt testosteron så är det mängden som räknas.

Det optimala är att springa, simma eller cykla i cirka 30 minuter, 4-5 gånger i veckan. 

Detta kommer inte att ha någon effekt på testosteronnivåerna, men är väldigt bra för hjärtat och lungorna och hjälper till att kontrollera blodtrycket och minska kolesterolnivåerna och insulinbehovet. Och sen kommer du att må så mycket bättre efteråt.

Träning på eftermiddagen/kvällen är även optimalt för att boosta testosteronet, medans morgonträning är särskilt bra för din förbränning. 

Bör du vara rädd för din testosteronnivå?

Om du tränar uthållighet och kämpar med sexlust, dåligt humör, sömn eller underhåll av muskelmassa kan det tyda på problem med dina testosteronnivåer.

Och om du trappar ner på träningsmängden under några månader kommer du förmodligen att uppleva en förbättring.

Om inte kan det vara en bra idé att besöka din läkare för en testokontroll.

Det är också så att alla män upplever ett fall i testosteron med åldern. Faktum är att vi tappar så mycket som 1 procent om året efter 35 års ålder, och upplever olika grader av negativa effekter som energibrist, förändringar i kroppen, humörsvängningar och minskad sexlust.

Misstänker du att såna ändringar händer för dig?
Då kan det vara smart att ta ett naturligt tillskott, i tillägg till att tänka över dina träningsrutiner: 

Dagligt intag av T8 förser kroppen med zink som bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet samt magnesium och vitamin B6 som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Magnesium bidrar till normal energiomsättning, normal muskelfunktion, och till normal psykologisk funktion. Terminalia chebula kan bidra till att upprätthålla en stark libido.

Du får extra energi till träning, samtidigt som du tar vara på det viktiga manliga hormonet!

GRATIS

FRAKT

SÄKER

BESTÄLLNING

SNABB

LEVERANS

T8 form #1

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).