Bockhornsklöver: Urgammal hemlighet för hälsan

Denna unika växt sägs ha ett antal hälsofördelar och används ofta som krydda vid matlagning. Både frön och bladen är ätliga – fröna smakar söta som lönnsirap om de rostas lätt i stekpannan.

Bockhornsklöver eller Trigonella foenum-graecum, som den heter på latin, är en växt som växer runt Medelhavet och i Sydasien. Den kan sträcka sig en och en halv meter över marken, har ljusgröna blad, vita blommor och det är särskilt frön som är populära i både indiska och thailändska rätter.

Bockhornsklöver är också det äldsta brödkryddan vi känner till och används bland annat i naanbröd och egyptiskt flatbröd. Fröna kan också användas i sallader.

Dessutom har växten använts i tusentals år i alternativ och kinesisk medicin som ett universalmedel för bättre hälsa.

Urgammal tradition

Det sägs att fröna kan öka produktionen av bröstmjölk hos ammande kvinnor, och det ska vara bra för orolig matsmältning. Inte minst ska det göra bra för huden. Det här är bara några av anledningarna till att det har använts terapeutiskt i århundraden, inklusive i traditionell arabisk, grekisk och indisk medicin.

Frön av bockhornsklöver har faktiskt en bittersöt smak, men när de lätt rostas får de en söt eftersmak av karamell eller lönnsirap. Det är därför de är så populära som kryddor vid matlagning i bland annat soppor, bröd och grytor. De ger en god och fyllig smak till många kulinariska rätter.

Bladen av bockhornsklöver kan användas både färska och torkade vid matlagning.

I Indien äts bockhornsklöver också som en grönsak.

Ett afrodisiakum

Växten har också under många år ses som ett möjligt afrodisiakum, dvs att den ska kunna öka sexuell lust. Då bör man dock äta stora mängder av växten.

För att göra örtte från bockhornsklöver kan du använda två teskedar frön för ¼ liter vatten. Det rekommenderas att du först häller kallt vatten över fröna och låter dem stå i fem timmar för att blötläggas. Därefter värms blandningen och kokas i en minut innan fröna silas och teet är klart att dricka.

Du kan dricka 2-3 koppar bockhornsklöver dagligen. Smaken är ännu bättre om du lägger till lite honung, pepparmynta eller citron.

Förutom att bockhornsklöver används i stor utsträckning för ett antal hälsoproblem, används det också i kosmetika som tvål och schampo.

Rik på protein

Plantan innehåller 23-26% protein, 6-7% fett och 58% kolhydrater. Den är också en bra källa till både järn och kalcium.

Bockhornsklöver som kosttillskott

T8 är ett kosttillskott som innehåller hela 200 mg bokhornsklöver. Dessutom täcker T8 din dagliga dos av zink, magnesium och vitamin B6. Zink hjälper till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet, magnesium och vitamin B5 hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.

Ingen förskottsbetalning

Inga köpförpliktelser

14 dagars ångerrätt

Gratis frakt