Allt om att vara kåt: Din (heta) guide till lust

För vissa kan brist på sexlust gå ut över både förhållandet och livskvalitet, medans andra faktiskt kämpar med att lägga för mycket energi på att vara konstant kåt. Oavsett: Sexlust är väldigt personligt och individuellt, och vart går gränsen för kåtheten? Och är det något du kan göra för din egen sexlust?

Att vara kåt innebär att du blir sexuellt upphetsad, och att du får lust till att ha sex eller att onanera. Det är en naturlig del av vår sexualitet, men för mycket av det goda kan göra det svårt att koncentrera sig på jobbet, eller orsaka andra oönskade känslor. 

Dessutom reagerar vi ofta olika på att vara kåt. För vissa upplevs det som helt naturligt, medan det för andra väcker skuld- eller skamkänslor. Och nedsatt sexlust kan även få konsekvenser i förhållandet. 

Men i grund och botten handlar kåthet biologiskt om detta:

Att vi ska fortplanta oss. 

Så är det att vara kåt

När du tänker på något som gör dig kåt, händer det en del ändringar i din kropp. Bland annat strömmar det stora mängder blod till könsorganet, det sväller upp i storlek och för vissa får det en lite mörkare färg.

Detta händer oavsett kön. Vi pratar ofta om en “pirrande” och varm känsla i underlivet. Dessutom händer det mycket även i resten av kroppen:

Pulsen och blodtrycket stiger, gradvis så blir andningen snabbare och temperaturen i huden blir högre. Rent biologiskt är anledningen till att vi får stånd eller erektion är för att vi ska kunna ha samlag och fortplanta oss.  

Men för vissa kan det vara svårt att förhålla sig till den sexuella instikten i oss. Det kan leda till en del svåra känslor som du kan läsa om längre ner.

bli mer kåt

Lär dig att bli mer kåt

Naturligtvis finns det situationer där kåthet kan vara både frustreande och distraherande. Men det är viktigt att komma ihåg att sexuell lust är en helt naturlig del av att vara människa.

Om du kämpar med låg libido, så kan du faktiskt träna upp din sexlust. Du måste helt enkelt exponera dig för mer sex, vare sig om det är att läsa böcker, se TV-serier eller filmer som väcker sexuella känslor i dig, och som kan göra att du känner dig mer komfortabel. 

Det behöver inte vara att kolla på porr, det kan lika gärna vara en sexig scen från en film eller serie som får det att pirra hos dig.

Inte minst är det viktigt att du lär dig att prata om sex, speciellt om du kämpar med att lista ut din egen sexualitet. Det är inte ovanligt att undvika samtal om sexualitet och kåthet, även med sin egna partner.

Det finns flera sätt att ÖKA SEXLUSTEN på:

 • Minska stress: Försök att ta reda på en lösning på stressrelaterade problem, om det är på jobbet eller på hemmaplan. Stress kan leda till höga kortisolnivåer i kroppen, något som kan ta knäcken på könshormonen. Prata med din fru eller din chef och se om det kan hjälpa. 
 • Ät rätt: Vissa livsmedel anses kunna stärka libido. Detta är till exempel fikon, bananer och avokado. Dessa ger dessutom många goda vitaminer och mineraler som kan öka blodflödet till könsorganen och stärka sexlivet. 
 • Goda sömnrutiner: En god natts sömn är förutom mycket annat, även bra för att stärka libido. Till exempel visar en liten studie på kvinnor, att tillfredställande sömn gav extra god sexlust dagen efteråt.  
 • Alkohol och tobak: Ett glas då och då skadar inte sexlusten, men om du dricker stora mängder alkohol kan det påverka blodflödet till könsorganen och döda sexlusten. Många upplever ökad energinivå när de slutar att röka.

Konsten av onani

Om du har växt upp i ett hem där det varit en synd att ta på sig själv, eller om det har pratats lite om sex, kan det vara att du aldrig lärt dig ett normalt och hälsosamt förhållande till att onanera. För många innebär det att associera sexuell lust och kåthet till skam eller förvirring. 

onani kåt

Men onani kan ha många fördelar utöver sexuell frigöring. Du lär dig att bli mer bekväm med din kropp, och du lär dig hur du vill bli berörd. 

Onani kan dämpa stress och det gör att kroppen utsöndrar endorfiner, kroppens lusthormon. Även kärlekshormonet oxytocin svämmar över när vi får orgasm.

Ägna tid för dig själv och din egen bjutning, oavsett om du är singel eller i ett förhållande.

När sex saknas i förhållandet

I början av förhållandet är man ofta öppen för att utforska varandra mer. Men kom ihåg att sexualiteten, som med allt annat, också måste vårdas. Ju gladare du är i ditt sexliv, desto bättre har man det förhållandet i allmänhet. 

Om du kämpar med låg sexlust i förhållandet, kan det vara en idé att fråga dig själv om du är tillfreds med förhållandet så som det är.

Låg libido kan bero på:

 • Du har börjat att bli uttråkad i ett långvarigt förhållande
 • Förlust av sexuell attraktion
 • Olösta konflikter och bråkar ofta
 • Dålig kommunikation
 • Svårgheter med att lita på varandra

Det kan också handla om om rent fysiska problem som:

 • Erektil dysfunktion
 • Vaginal torrhet
 • Smärtfullt sex
 • Bristande förmåga till att få orgasm
 • Vaginism (ofrivillig spänning eller sammandragning av musklerna i bäckenet.)

Fundera på vad du behöver för att behålla och upprätthålla spänningen i förhållandet. Vad brukade ni till exempel göra i början av förhållandet?

ta vare på forholdet kåt

När bör du söka hjälp?

Som vi har sett är det helt normalt att känna sig kåt, även om det kan vara både distraherande och förvirrande. Men för vissa kan känslan av kåtet och sexuell lust vara associerat med skam eller skuld.

Man ser ofta sammanhang mellan naturlig libido och skuldkänslor hos personer som har växt upp i stränga religösa hem, och även i vissa kulturer. Då kan det vara att du kommer behöva extra hjälp för att acceptera dina känslor. 

En terapeut kan hjälpa dig med:

 • För att lära dig om hälsosam sexualitet och beteende
 • Utforska sätt att närma dig din egna sexualitet
 • Att arbeta igenom eventuella förträngda önskningar
 • Att få bättre kontroll över dina tankar

I vissa tillfällen kan extrem kåthet och långvarig onanering involvera hypersexualitet och tvångsmässigt sexuellt beteende. 

Om du märker någon av dessa tendenser, kan det vara bra att prata med terapaut. 

Kåthet och testosteron

Det är alltså en del orsaker till att sexlusten försvinner med åren. Men den kanske vanligaste anledningen till att saker blir lite slappare, är att kroppens hormoner ändrar sig. Testosteron är nämligen otroligt viktigt för mannens sexlust och förmåga till att bli kåt.

Dagligt intag av T8 tillför kroppen zink som bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet samt magnesium och vitamin B6 som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Magnesium bidrar till normal energiomsättning, normal muskelfunktion, och till normal psykologisk funktion. Terminalia chebula kan bidra till att upprätthålla en stark libido.

GRATIS

FRAKT

SÄKER

BESTÄLLNING

SNABB

LEVERANS

T8 form #1

Prova T8 i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 174:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 174:- per månad (totalt 696:-).

Källor: